DALI – Danish Audiophile Loudspeaker Industries, In 1983 opgericht door Peter Lyngdorf,

De kenmerken van DALI luidsprekers:

Kwaliteitsluidsprekers in alle prijsklassen. Verkrijgbaar met traditioneel, modern design.

Maximale prijs-kwaliteitverhouding. Volledige series voor iedere situatie.

Ontwikkeld en getest in Denemarken.

In onze winkel hebben we gekozen voor: DALI Oberon en DALI Opticon.

Deze staan bij ons demonstratie klaar. Kijk ook eens op onze Bluesound pagina.

DALI OBERON serie

De DALI OBERON is een doorbraak: het is de eerste luidsprekerserie die DALI’s gepatenteerde SMC technologie bevat, die vervorming drastisch vermindert  zodat je je favoriete muziek kunt horen zoals je hem nog nooit hebt gehoord.

Met nieuwe oversized tweeters, breed afstralende woofers met houtvezel conus en een opmerkelijk Deens kastontwerp is de DALI OBERON een nieuwe maatstaf voor betaalbare audiofiele luidsprekers. Het is tijd om de magie van muziek opnieuw te ontdekken.

Leverbaar in:

      Black Ash

     Light Oak

     Dark Walnut

     White

Download hier de DALI Oberon brochure.

De vloerstaande DALI OBERON 7 luidspreker is een echt toonbeeld van DALI’s ideeën, tradities en uitvindingen – samengebracht in een elegant en modern design. Hij herdefinieert, zowel klankmatig als in uiterlijk, wat er mogelijk is in zijn prijsklasse. De twee 18 centimeter woofers en één oversized 29 millimeter ultra-lichtgewicht soft dome tweeter leveren diep laag en de beste prestaties in een grote ruimte. Ondanks zijn formaat is deze luidspreker verrassend lichtvoetig, en hij zal je verbazen met zijn natuurlijke en levensechte weergave van elke soort muziek.

De DALI OBERON 5 is die ultieme performer met zijn combinatie van ideeën, tradities en gepatenteerde uitvindingen van DALI. Het is een compacte en elegante vloerstaande luidspreker, met twee 13 centimeter houtvezel-woofers met SMC, en de breedbandige 29 millimeter ultra-lichtgewicht soft dome tweeter van de serie. Deze slanke vloerstaander verrast met zijn diepe en krachtige laagweergave, zijn transparante en gedefinieerde middengebied en luchtige hoog. De OBERON 5 maakt indruk met zijn natuurlijke en levensechte weergave van elke soort muziek of filmgeluid.

De grotere monitor-luidspreker DALI OBERON 3 geeft je het beste van twee werelden. Hij combineert het grote geluid van een vloerstaander met het compacte design van een monitor. De ultra-lichtgewicht 29 millimeter soft dome tweeter sluit naadloos aan op de 18 centimeter houtvezel-woofer, voor indrukwekkende hoge tonen, een gedetailleerd en transparant middengebied en een verrassend coherente en strakke bas. Alles bij elkaar is de DALI OBERON 3 een echt toonbeeld van DALI’s ideeën, tradities en uitvindingen – samengebracht in een elegant en modern design.

De DALI OBERON 1 is een supercompacte boekenplank luidspreker. De afmeting van de kast zorgt voor een optimale balans tussen inwendig volume en prestaties in het laag, en een compact kastontwerp in kleine ruimtes en discrete hifi-systemen of bij montage aan de muur. Hij gebruikt dezelfde oversized 29 millimeter ultra-lichtgewicht soft dome tweeter als zijn vloerstaande familieleden, en een 13 centimeter houtvezel woofer met SMC technologie voor de lagere middentonen en de bas. De OBERON 1 is gebaseerd op de meest innovatieve DALI ideeën, tradities en uitvindingen – samengebracht in een slank en compact ontwerp.

DALI OPTICON MK2 serie

Een opmerkelijk geluid dat zowel kan opwinden als ontspannen vormt het hart van de OPTICON serie: ontworpen uit bewondering voor muziek.

Alle modellen zijn voorzien van DALI’s eigen feilloos nauwkeurige woofers en tweeter modules.

Leverbaar in:

    Satin Black

    Tobacco Oak

   Satin White

Download hier de DALI Opticon brochure

De grote, vloerstaande OPTICON 8 MK2 is de krachtpatser van de nieuwe OPTICON MK2 familie en het enige driewegmodel in de serie. De luidspreker combineert een enorme bandbreedte in de lage frequenties, een krachtig volume en dynamische accuratesse met de buitengewone detaillering en transparantie van een aparte middentonen luidspreker. OPTICON 8 MK2 biedt een grotere laagweergave die geschikt is voor installatie in grotere luisterruimtes, waar de muren wat verder uit elkaar staan.

Het inwendige volume van de vloerstaande OPTICON 6 MK2 maakt een diepe en krachtige laagweergave mogelijk. Die prestaties in het laag combineert hij met een briljante transparantie in het middengebied en de sprankelende hoge frequenties die karakteristiek zijn voor de DALI hybride tweeter.

De OPTICON 2 MK2 is een middelgrote monitor-luidspreker met een woofer van 16.5 centimeter en een 29 millimeter soft dome tweeter. Hij is een natuurtalent voor hoogwaardige geluidsweergave in kleine tot middelgrote luisterruimtes, waar hij de ruimte heeft om te ademen en zo zijn dynamische en gedetailleerde prestaties te leveren.

De OPTICON 1 MK2 is een compacte monitor luidspreker die ontworpen is om dicht bij wanden te worden geïnstalleerd, terwijl de DUAL FLARE basreflex behuizing de OPTICON 1 MK2 in staat stelt om een voor zijn formaat opmerkelijke laagweergave te produceren, die perfect integreert met kwaliteit van het middengebied en het hoog van de gebruikte luidsprekerunits.

DALI luidsprekers zijn ontworpen om het binnenkomende elektrische signaal zo nauwkeurig mogelijk om te zetten in akoestische informatie. Maar luidsprekers zijn maar één schakel in de geluidsketen die begint met de kwaliteit van de opname, de capaciteiten van de afspeelapparatuur en de luidsprekerkabels, en tenslotte de luisterruimte zelf.

Luidsprekers presteren het best in ruimtes met een normale aankleding zoals boekenplanken, vazen met bloemen en zachte meubels. Door met de plaatsing van de luidsprekers te experimenteren verandert het geluidsbeeld, zo ook wanneer de meubels anders worden geplaatst. Probeer grote platte oppervlakken in de buurt van de luidsprekers te vermijden, die zouden ongewenste eerste reflecties op de luisterpositie kunnen veroorzaken.

Als het geluid aan de heldere kant is, probeer dan te experimenteren met de positie van de luidsprekers of het meubilair. Kleden of tapijten zullen ongewenste reflecties van een hardhouten vloer dempen.

De kwaliteit en hoeveelheid van de waargenomen lage tonen hangt af van de afmeting en de vorm van de kamer. Probeer diverse posities uit. De bas wordt versterkt als de luidsprekers dichtbij een achterwand of zijmuur worden geplaatst. Plaatsing in een hoek levert een nog grotere toename van de bas op. Zoek de plaats die de beste klankbalans geeft voor jouw kamer en muzieksmaak.

Als je de beste plaats hebt gevonden, zorg er dan voor dat de luidspreker recht staat en niet op en neer kan wiebelen. Je kunt spikes gebruiken om de luidsprekers beter met de vloer te koppelen en om ze netjes recht te zetten. Spikes zijn vooral aan te raden wanneer er dik tapijt op de vloer ligt. Spikes zullen over het algemeen zorgen voor een strakkere laagweergave en een beter gefocust stereobeeld.

In de audio wereld zijn grote hoeveelheden schoon en onvervormd vermogen uit een grote versterker beter dan het vervormde signaal van een kleine versterker die voorbij zijn grenzen wordt gedwongen.

Wanneer de toonregeling wordt opengedraaid voorbij de neutrale middenpositie heeft dat veel invloed op de benodigde energie. Toonregeling is bedoeld om af en toe te gebruiken om een oudere of minder goede opname te verbeteren. Wij raden permanent gebruik om problemen elders in de keten te compenseren sterk af. Een beetje experimenteren met de plaatsing van de luidsprekers zou wel eens alles kunnen zijn wat nodig is voor een veel beter muzikaal resultaat.

Helaas wordt er teveel aandacht besteed aan het vermogen om LUID te spelen. Het is voor genieten van muziek of films veel belangrijker dat er een natuurlijk aanvoelende dynamiek kan worden weergegeven.

Dynamiek is het vermogen van het systeem om plotselinge veranderingen in het volume (omhoog én omlaag) snel en accuraat weer te geven. Een systeem met een goed dynamisch vermogen geeft een realistisch gevoel van het gewicht en de schaal van wat er zich in de muziek of film afspeelt, zelfs op laag volume.

Probeer maar eens op een zeer laag volume naar je systeem te luisteren. Dat is een veel moeilijkere test dan op vol vermogen knallen.

Onder normale omstandigheden is overbelasting hoorbaar als vervorming (clipping) en een verlies aan transparantie. Als je je volume altijd beneden dit punt houdt is er geen reden tot ongerustheid.

DALI luidsprekers zijn tot grote prestaties in staat, maar je moet experimenteren met de plaatsing om de optimale positie te vinden.

Helaas zijn er geen exacte regels over plaatsing. Maar hier zijn niettemin een paar goede uitgangspunten:

1. Plaats geen voorwerpen tussen de luidsprekers en de luisterpositie. Voorwerpen die de vrije doorgang van geluid hinderen zullen een ongelijke frequentieweergave en een matig stereobeeld veroorzaken.

2. De afstand tussen de linker en de rechter luidspreker, en de afstand van elke luidspreker tot de centrale luisterpositie zou identiek moeten zijn. Ondanks het feit dat DALI luidsprekers uitstekende prestaties bieden op plaatsen ver naast de ‘sweet spot’ van de luidsprekers raden we voor serieus en kritisch luisteren ten zeerste een centrale luisterpositie aan.

3. Compacte luidsprekers op een stand of op een boekenplank moeten zo geplaatst worden dat de bovenkant van de kast nog nét zichtbaar is vanaf de luisterpositie. Als de luidsprekers veel hoger worden geplaatst zouden ze voorover gekanteld moeten worden, of ondersteboven worden neergezet. Compacte luidsprekers moeten nooit direct op de vloer worden neergezet!

4. Vanwege hun uitstekende zijwaartse spreiding hoeven DALI luidsprekers niet op de centrale luisterpositie te worden gericht. In de meeste gevallen zullen ze het beste klinken zonder dat ze onder een hoek zijn geplaatst.

5. De DALI centerluidsprekers zijn speciaal afgestemd voor plaatsing vlakbij een televisiescherm. De DALI centerluidspreker moet direct boven of onder de televisie worden geplaatst.

Benieuwd naar de unieke klank van DALI Luidsprekers?

Breng een bezoek aan onze winkel of maak een afspraak

voor een persoonlijke luisterervaring!

De koffie staat klaar!